E-objave

Objave iz vseh vetrov

Če potni nalogi niso pravilni, jih inšpektor lahko izbriše

/
/
/
962 Views

Tisti, ki vodi poslovanje podjetja, ima prav gotovo izjemno odgovorno delovno mesto. Ne samo, da ne sme narediti nič narobe, ker ima potem računovodja izjemno veliko več dela, da najde napako. Kot da to še ni dovolj, pa je najhujše od vsega to, da kaj hitro sledi opozorilo inšpektorja ali pa celo kazen, če pride do napake. Tako se kljub drugačnemu prepričanju velikokrat tudi najboljšim zgodi napaka, ko se pišejo potni nalogi, saj je potrebno res upoštevati čisto vsako malenkost.

Ko se pišejo potni nalogi za službena vozila, je potrebna še posebna pozornost, saj to ne pomeni, da se potni nalogi ne rabijo pisati, saj je vozilo tako ali tako službeno, gorivo in zavarovanje ter servisi so tudi službeni strošek in podobno. Ravno tako se morajo namreč pisati potni nalogi, ker se vozilo po vsej verjetnosti ne uporablja le za službene namene.

Potni nalogi za službena vozila morajo biti ravno tako napisana s pozornostjo kot za vozilo zaposlenega

Kot smo torej že prej omenili, se morajo pisati potni nalogi tudi za ta vozila, predvsem pa je treba paziti pri pisanju kilometrine. Kar pa se tiče dnevnic, pa je jasno, da zaposlenemu pripadajo, pa četudi je s službenim vozilom, kar pomeni, da v tem primeru potni nalogi sicer ne vključujejo kilometrine za izplačilo, vključujejo pa čisto vse stroške, ki so zaposlenemu nastali na poti, prav tako pa tudi dnevnico. Seveda je tudi v tem primeru potrebno na nalogu jasno vse specificirati, priložiti vsa potrdila in dokazila, sicer se lahko zgodi, da bo inšpektor ob morebitnem pregledu vrgel ven tisto, kar potni nalogi vsebujejo, kar pomeni, da se zviša osnova za obračun davka na dobiček, torej je treba plačati davek na dobiček in to ne samo za tisto leto, ko inšpektor ugotovi napako, temveč skupaj z zamudnimi obrestmi za vsa leta nazaj. Tega pa si prav gotovo nihče ne želi, saj so stroški lahko res zelo hitro visoki. Zato je vsekakor smiselno, da si v naprej točno pogledate, kaj točno morajo potni nalogi vključevati in česa ne.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar