E-objave

Objave iz vseh vetrov

Centralno ogrevanje

/
/
/
879 Views

V zadnjih letih se večina ljudi za ogrevanje svojih domovanj odloča za centralno ogrevanje. Tudi po starejših objektih, ki so imeli včasih predvsem lokalno ogrevanje (peči na drva), se lahko razpelje sistem centralnega ogrevanja.

Prednosti, ki jih prinaša centralno ogrevanje pred lokalnim:
– popolna avtomatizacija in regulacija sistema,
– imamo samo en centralni kotel, kar nam poveča snažnost in požarno varnost,
– grelna telesa zavzamejo manj prostora.

centralno ogrevanje v pametnem domu

Centralno ogrevanje naj izvedejo projektanti strojnih inštalacij in ne kar sam izvajalec, ki vam bo centralno ogrevanje izvedel, saj bo projektant celoten sistem bolj kakovostno sprojektiral. Tako bo centralno ogrevanje optimalno sprojektirano saj bo določil potrebno moč kotla in grelnih teles za objekt, ki ga želite ogrevati.

Centralno ogrevanje deluje po principu fizike in sicer tako, da voda, ki je segreta v kotlu postaja lažja in tako se po ceveh, ki so povezane s kotlom, širi v radiatorje. Radiatorji so razporejeni po prostorih in med seboj povezani s cevmi. Ko je voda segreta se širi po radiatorjih, ko pa je hladna se vrača h kotlu, kjer se ponovno segreje.

Centralno ogrevanje vsebuje naslednje sestavne dele:

– peč oziroma kotel za centralno ogrevanje ,
– radiatorje,
– razvodni sistem (cevi povezane od peči do radiatorjev),
– ekspanzijska posoda.

Kotel: iz kotla, ki vodo segreva, se voda širi po ceveh do radiatorjev. Za segrevanje vode lahko uporabljamo vsa vrsta goriv in sicer trdna, olje, plin ali pa celo elektriko.

Radiatorji: radiatorji so grelna telesa, ki se napolnijo s toplo vodo in tako segrevajo prostor.

Cevi: centralni sistem povezujejo cevi, ki so razpeljane od peči do radiatorjev. Po njih se topla voda širi iz kotla v radiatorje in ko je ohlajena prehaja nazaj v kotel.

Ekspanzijska posoda: to je posoda, ki preprečuje povečanje pritiska vode in ustvarjanje pare v preveč segretem kotlu. Ko se voda segreva, se veča tudi njena prostornina in njeno povečanje izravnava ekspanzijska posoda, saj bi v nasprotnem primeru lahko ob prekomerno segretem kotlu prišlo do eksplozije. Poleg ekspanzijske posode centralni sisem varujejo tudi varnostni ventili.

To pa še ni vse, veliko novosti in dodatnih informacij glede vodovodnih in ogrevalnih storitev boste našli na naši obsežni spletni strani. Ponujamo vam dodatne aktualne informacije za kvalitetno talno gretje, poleg tega če imate v hiši kakršne koli težave z vodovodnimi napeljavami, si preberite nasvete za trpežne vodovodne inštalacije.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar