E-objave

Objave iz vseh vetrov

Ščitnica je pomembna žleza z notranjim izločanjem

/
/
/
1062 Views

Ščitnica sodi med žleze z notranjim izločanjem. Najdemo jo na sprednji strani vratu, in sicer pod adamovim jabolkom ter med obema mišicama obračalkama glave. Ščitnica ima številne naloge, njena glavna pa je zagotovo proizvodnja in izločanje ščitničnih hormonov, ki slišita na ime tiroksin trijodtironin. Oba imata zelo pomembno vlogo pri pravilnem delovanju organizma.

Ščitnica torej izloča hormona, ki pospešujeta presnovne procese, sta bistvenega pomena za rast in razvoj tkiv, poleg tega pa povečata tudi tvorbo toplote v telesu. Pomembno vlogo imata tudi pri uravnavanju stresa. Ščitnica za svoje pravilno delovanje potrebuje jod, ki ga je žal v naši prehrani zelo malo.

Hipertiroidizem in hipotiroidizem

Če ščitnica ne deluje pravilno, kaj kmalu pride so porušenega ravnovesja v organizmu. To se hitro pokaže z različnimi znaki in težavami. Če ščitnica deluje preveč, govorimo o hipertiroidizmu, če pa premalo, nastopi hipotiroidizem. Za pomanjkljivo delovanje ščitnice so značilni naslednji znaki: pridobivanje telesne teže, težave z nohti, suha koža, večja občutljivost na mraz, nizka telesna temperatura, lenobnost in apatija, depresija, težave s spominom, zaprtje in podobno.

kako deluje ščitnica in na kaj vpliva

V primeru, da ščitnica deluje preveč, se prav tako pojavijo značilni znaki. Tokrat govorimo o pospešeni presnovi, šibkosti mišic, tresenju rok, hitrem bitju srca, pojavijo se lahko tudi težave z vidom, hujšanjem, prekomerno potenje, nespečnost, diareja in podobno. Obe bolezni zdravimo z zdravili na recept, lahko pa zdravnik predpiše tudi kakšno drugo terapijo.

Naj vaša ščitnica deluje pravilno

Da bo ščitnica pravilno delovala, lahko med drugim poskrbimo tudi s pravilnim prehranjevanjem. Izogibajte se predelani prehrani, sladkorju in živalskim beljakovinam, glutenu, kofeinu in alkoholu. Poleg tega pazite tudi na to, da ne pojeste preveč zelja, brokolija, brstičnega ohrovta ter cvetače, saj se tako lahko oslabi delovanje ščitnice. Posezite po ribah, svetlinovem olju, oreščkih, konopljinem olju in chia semenih. Svetujemo vam tudi redno telesno aktivnost ter gibanje na svežem zraku. Še več o delovanju ščitnice si preberite na vzajemna.si.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar