E-objave

Objave iz vseh vetrov

Pri obnovi hiše si lahko pomagamo z nepovratnimi sredstvi

/
/
/
1178 Views

Stare hiše ne omogočajo dobre energetske zaščite, zato so potrebe ogrevanja in s tem stroški precejšnji. Tak objekt je smiselno čim prej kvalitetno obnoviti, ne samo zaradi visokih stroškov, temveč tudi zaradi zmanjšanja onesnaževanja okolja zaradi ogrevanja. Celotna energetska obnova hiše ali večjega stanovanjskega objekta predstavlja veliko finančno breme za mnogo ljudi, zato država prenove spodbuja s podeljevanjem kreditov in nepovratnih sredstev prek Eko sklada. Ti lahko znašajo tudi trideset odstotkov naložbe. Za pridobitev sredstev je potrebno že pred začetkom del oddati vlogo z natančnim predračunom in s fotografijami dokumentiranim starim stanjem. Nepovratna sredstva je mogoče pridobiti za obnovo fasade, vgradnjo lesenih oken in nadgradnjo kurilnega sistema.

sredstva iz eko sklada za obnovo stanovanjske hiše

Obnova toplotnega ovoja

Fasada s streho tvori ovoj hiše, ki najbolj neposredno vpliva na toplotne izgube objekta. V preteklosti je bila namenjena bolj vizualnemu zaključku hiše, danes pa vemo, da nudi kvalitetna fasada dobro zaščito ne le pozimi, ko preprečuje izgube ogrevanja, temveč tudi poleti, ko onemogoča pregrevanje objekta. Pri izbiri izolirnega materiala je pomembna še njegova debelina, saj se z debelino večajo izolativne lastnosti fasade, finančno pa nekaj več centimetrov izolacije ne predstavlja velike razlike. Pri obnovi fasade ne smemo pozabiti še na izolacijo kleti in podstrešja. Pri izolaciji podstrešja je seveda najbolje hkrati zamenjati še staro kritino, vendar bo že samo boljša izolacija podstrešja precej pripomogla k neprimerno boljši energetski zaščiti hiše.

obnova obstoječih objektov

Vgradja lesenega stavbnega pohištva

Največ toplote se izgublja prav prek starih in dotrajanih oken. Zamenjava oken se bo zato najbolj poznala pri stroških ogrevanja in se bo povrnila že v nekaj kurilnih sezonah. Najbolj smiselno se je odločiti za lesena okna, ker so narejena iz naravnega materiala, ter imajo kvalitetno večkratno zasteklitev. Pri zamenjavi je potrebno paziti, da imajo nova lesena okna dimenzije, ki se natančno prilegajo okenskim odprtinam. Potrebno je namreč vedeti, da ni pomembna samo kvalitetna izdelava lesenih oken, temveč tudi njihova strokovna montaža. V nasprotnem primeru se koristi novih oken porazgubijo, poleg tega pa lahko zaradi slabe montaže izgubimo še pravico do nepovratnih sredstev Eko sklada.

 

Nadgradnja ali zamenjava kurilnega sistema

Poleg temeljite obnove toplotnega ovoja hiše Eko sklad spodbuja še vgradnjo ogrevalnih sistemov, ki izkoriščajo obnovljive vire energije. Sem spadajo toplotne črpalke, ki izkoriščajo toploto iz okolice, solarni ogrevalni sistem, kot tudi kurilne naprave na leseno biomaso. Do nepovratnih sredstev smo upravičeni še takrat, ko se odločimo za priključitev na daljinsko ogrevanje, ki izkorišča obnovljiv vir, kar je smiselno storiti v večjih mestih.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar