E-objave

Objave iz vseh vetrov

Nizkotemperaturna toplotna črpalka za ogrevanje

/
/
/
1067 Views

Nizkotemperaturna toplotna črpalka se bistveno razlikuje od visokotemperaturne, zato se velikokrat pojavi vprašanje, katero pravzaprav izbrati v določenem primeru. Še preden se pričnemo prebijati skozi pestre ponudbe različnih proizvajalcev in iskati najbolj primeren sistem za naš dom, se moramo vprašati, katero vrsto toplotne črpalke potrebujemo, da bomo lahko pri ogrevanju izkoristili vse njene prednosti. Rešitev, ki jo bomo izbrali, je odvisna od številnih dejavnikov.

 

Pri izbiri moramo tako upoštevati obstoječ ogrevalni sistem, željo uporabnika, lokacijo objekta (podnebje) in druge dejavnike. Zelo pomembno je, kako je objekt zgrajen. Kadar so v zgradbo vgrajeni klasični radiatorji ali pa je ta starejša, dotrajana, slabše izolirana in s tem energetsko potratnejša, potem nizkotemperaturna toplotna črpalka ni prava izbira. V tovrstnih zgradbah se uporabljajo visokotemperaturni sistemi, ki so primernejši za radiatorsko ogrevanje in se zato vgrajujejo v starejše objekte, uporabljajo pa se lahko tudi za ogrevanje sanitarne vode, če imamo vgrajen bojler. Velikokrat po tej rešitvi posežemo tudi v primeru obnove ali sanacije objekta. Na drugi strani pa imamo nizkotemperaturno toplotno črpalko za ogrevanje, ki je odlična rešitev pri novogradnjah in pri objektih z dobro izolacijo.

 

 

Nizkotemperaturna toplotna črpalka je kompatibilna s talnim, stropnim in stenskim gretjem ter z nizkotemperaturnimi radiatorji, uporablja pa se tudi za ogrevanje sanitarne vode v vgrajenem bojlerju. Ugotovili smo torej, da je v primeru segrevanja doma s sistemom talnega ogrevanja najprimernejša rešitev nizkotemperaturna toplotna črpalka, ki v idealnih pogojih vodo segreje do 55 oziroma 65°C, vendar ne pri velikih minusih temperature zunanjega zraka. S pravilno izbiro sistema si lahko zagotovimo velik prihranek pri stroških ogrevanja in izkoristimo vse prednosti izbranega sistema, zato se je pred izbiro potrebno zelo natančno informirati. V praksi z zamenjavo oljnih peči za nizkotemperaturno toplotno črpalko pri talnem ogrevanju prihranimo do 4-kratni znesek, kar pomeni, da bi v primeru, da smo za olje potrebovali 1.500 €, za toplotno črpalko porabili le približno 400 €. Toplotna črpalka za stanovanje je tako naložba, ki je ne bomo obžalovali. Ni naključje, da se vse več ljudi odloča za alternativne oblike ogrevanja, pri čemer je še posebej priljubljena toplotna črpalka za stanovanje – pa tudi naprave, s katerimi se ogreva sanitarna voda.

Pripravite si izračun toplotne izgube

Kadar smo v dilemi, kateri sistem izbrati, nam lahko pri tem pomaga izračun toplotne izgube, saj bomo tako hitro izvedeli, katera vrsta sistema bi predstavljala najbolj optimalno izbiro za naš dom. Nikoli se ne odločajte za približne ocene potrebnih moči, temveč poskrbite za uradne izračune toplotne izgube. Ogromno nam pove preprost podatek, da je v Sloveniji približno 60% vseh toplotnih črpalk predimenzioniranih. Ko opravimo izračun toplotne izgube, moramo upoštevati le še pravila, ki smo se jih naučili.

 

V kolikor je v zgradbi prisoten talni razvod ogrevanja,  je zaradi nižjih vstopnih temperatur v sistem dovolj nizkotemperaturni sistem, v primeru radiatorskega ogrevanja pa načeloma potrebujemo višje temperature, za katere poskrbijo visokotemperaturni sistemi. Še pomembneje od delitve sistemov na nizkotemperaturne in visokotemperaturne je razlikovanje med enokompresorskimi in dvokompresorskimi sistemi. Večina visokotemperaturnih toplotnih črpalk je enokompreserskih, kar pomeni, da je temperatura izhodne vode omejena, pomanjkanje temperature pa lahko ustrezno nadomestimo z električnimi grelci, ki povečajo porabo. Če je torej v vašem objektu še vedno prisotno radiatorsko ogrevanje, pri strokovnjaku preverite, ali je smiselno uporabiti enokompresorski ali dvokompresorski sistem.

 

Za ogrevanje večjih prostorov in večjih količin sanitarne vode

Nizkotemperaturne ogrevalne toplotne črpalke Orca Mono so na voljo v klasični in XL izvedbi. Slednja omogoča ogrevanje večjih prostorov, saj je opremljena z večjim toplotnim prenosnikom za moči zunanjih enot do 23 kW. Zelo primerna tudi za ogrevanje večjih količin sanitarne vode v večstanovanjskih objektih. Zagotavljajo delovanje do -25°C temperature zunanjega zraka, polna grelna moč omenjene nizkotemperaturne toplotne črpalke pa sega do 2°C. Regulacija je vremensko vodena in inteligentna, na voljo pa imamo tudi nastavitev več časovnih intervalov ter programa party in holiday.

 

V podjetju Orca naše stranke vedno opozorimo na možnost koriščenja subvencije Eko sklada, ki sedaj znaša do 3200 €. Večina zmagovalnih modelov iz naše ponudbe se nahaja na seznamu Eko sklada, zato je nakup za vas še ugodnejši. Omenjen sistem je popolna izbira za talno/stensko/stropno ogrevanje in ogrevanje sanitarne vode v že obstoječih bojlerjih, v primeru novogradnje in dobro izoliranega objekta ter objekta z veliko površino radiatorjev. V kolikor potrebujete pomoč, pokličite in naši svetovalci vam bodo z veseljem pomagali izbrati. Da bi vam olajšali izbiro, vam bomo podali vse potrebne informacije, ki vam bodo pomagale do sklenitve končne odločitve. Že z majhno spremembo vam bomo pomagali doseči visoke prihranke.

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar