E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kontrolni trni so poznani tudi pod imenom merilni trni

/
/
/
995 Views

Kot že sama beseda pove, kontrolne trne uvrščamo med kontrolne naprave, ki so obvezen del vsakega proizvodnega procesa. Njihova glavna naloga je, da s kontrolo mejnih vrednosti, preverjajo kakovost proizvodnje določenega polizdelka ali izdelka v različnih fazah delovnega procesa. Kontrolni trni so poznani tudi pod imenom merilni trni, saj se uporabljajo za merjenje in s tem tudi kontrolo različno velikih izvrtin.

Kontrolni trni so izdelani iz posebnega jekla, ki je namenjen izdelavi orodij in mu z drugo besedo pravimo tudi orodno jeklo. Gre za izjemno trde materiali, ki se zlepa ne zlomijo. So podolgovate oblike, pri čemer ima vsak kontrolni trn različen premer, od 0,10 mm pa vse tja do 25,00 mm. Natančnost njihove izvedbe je izjemna, saj se njihov premer stopnjuje po 0,01 mm, kar pomeni, da lahko kontrolirajo zelo različno velike premere.

Kontrolni trn za industrijske procese

Uporaba kontrolnih trnov je zelo široka

Glede na svojo obliko, se kontrolni trni najpogosteje uporabljajo za preverjanje dimenzij majhnih in zelo majhnih vrtin pri čemer se preverja mejne vrednosti premera takšnih izvrtin. Gre za zelo enostaven in poceni postopek, ki poleg premera lahko preveri tudi ravnost izvrtine. Poleg tega pa se kontrolni trni uporabljajo tudi za merjenje kotnosti, primernega razmika lukenj profilov globin ali pa merjenje različnih utorov.

Kontrolni trni so tako sestavni del vsake orodjarne ali kontrolne sobe. Najbolj pogosto se uporabljajo pri delu z merilnim vrtalnim strojem ali koordinatnem rezkalnem stroju. Prav tako pa so tudi uporabni kot merilno sredstvo za različne merilne instrumente kot so na primer merilne ure ali mikrometre.

Kontrolni trni v različnih izvedbah in za različne namene

Ponudba kontrolnih trnov je zelo različna in pestra. Gre za ročna merila, ki so zelo splošno uporabna, zato vam je na voljo tudi njihova široka izbira. Seveda je potrebno pred tem vedeti dimenzije kontrolnega trna, najbolj praktičen pa je nakup seta kontrolnih trnov, v katerem so kontrolni trni za preverjanje različno velikih premerov. Prav tako pa je potrebno vedeti tudi za kaj se bodo kontrolni trni uporabljali, saj so na voljo njihove različne izvedbe, kot so na primer batasti kontrolni trn, standardni kontrolni trn ali navojni kontrolni trn.

Takšne in drugačne kontrolne trne lahko poiščete pri izbranem ponudniku, ki je specializirano v proizvodnjo preciznih izdelkov in izdelavo različnih meril, kontrolnikov in kontrolno-merilnih priprav. Vsekakor je potrebno izbirati kakovostne izdelke, ki bodo nudili natančno kontrolo, saj je to pogoj za učinkovito preverjanje kakovosti proizvodne linije.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar