E-objave

Objave iz vseh vetrov

Injekcijsko brizganje je zelo razširjen postopek plastičnih izdelkov

/
/
/
921 Views

Danes se uporabljajo številni izdelki iz plastike na vseh področjih, zato ni nič nenavadnega, da je injekcijsko brizganje plastike tako zelo razširjeno, saj je tudi vsestransko uporabno. Je proces pri katerem potiskamo stopljeno plastiko v orodje ali matrico, ko pa se plastika strdi oziroma ohladi, lahko orodje odpremo in izvržemo plastični del.

Uporablja se lahko na eni strani za masovno proizvodnjo, na drugi strani pa za izdelavo posameznih testnih izdelkov. Tako lahko s tem postopkom dobimo izdelke ali polizdelke zelo širokega spektra, saj se lahko uporabljajo v različnih vejah industrije. Verjetno niste vedeli, toda s tem postopkom so izdelane različne embalaže za prehransko industrijo, zamaški, različne vrste posod, etuijev in še mnogo izdelkov za vsakdanjo uporabo. Glede na to, da se tovrstni plastični izdelki uporabljajo praktično na vseh področjih, je injekcijsko brizganje plastike nujen postopek, ki daje kakovostne in hitre rešitve.

Injekcijsko brizganje je tehnologija naše prihodnosti, zato se o njen pridno učijo tudi naši najmlajši

Injekcijsko brizganje je sestavljeno iz več korakov

Za injekcijsko brizganje so potrebne posebne brizgalne naprave ali brizgalke, ki se med seboj razlikujejo po sili spenjanja orodja. Pri tem gre lahko za manjše laboratorijske naprave ali pa velike industrijske stroje. Ne glede na to, pa celoten proces sestavljen iz več korakov.

Orodje, ki je običajno iz dveh polovic, se mora najprej tesno zapreti. V lijak se nasuje umetna masa v obliki zrnc, kjer se stopijo, polž pa jih potiska naprej. Ko se nabere dovolj stopljenega materiala, se polž pomakne naprej in potisne to stopljeno plastiko skozi posebno šobo v orodje. Celoten proces poteka s postanki, v katerih se doda primanjkljaj mase, ki se pojavi zaradi krčenja pri strjevanju. Ko je ves material nabrizgan v orodje, sledi faza ohlajanja in strjevanja. Da lahko končni izdelek dobimo iz orodja, ga je potrebno zopet ločiti na dve polovici, potem pa se izdelek še obreže.

Injekcijsko brizganje ima številne prednosti

Podobno kot tudi druge tehnologije vlivanja plastike, ima tudi injekcijsko brizganje številne prednosti. Sodobne brizgalne naprave omogočajo velike proizvodne zmogljivosti, kar pomeni da lahko v kratkem času izdelamo veliko količino izdelkov. Celoten proces izdelave izdelkov je tako bistveno krajši, saj po končanem postopku injekcijskega brizganja ni nobene potrebe po dodatni obdelavi izdelka.

Injekcijsko brizganje tako zagotavlja visoko stopnjo avtomatizacije in majhno količino odpadkov, avtomatizacija celotnega procesa pa omogoča visoko kontrolirano ponovljivost, pri čemer je možnost napak zelo majhna. Vse to pa je razlog, da tovrsten način brizganja plastike prihrani čas in denar, ter omogoča tudi zadostitev vsem potrebam na trgu.

Več o sami tehnologiji si lahko preberete na povezavi: https://www.deproma.si/tehnologije/injekcijsko-brizganje-termoplastov/

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar