E-objave

Objave iz vseh vetrov

Prašno barvanje je postopek površinske zaščite pločevine

/
/
/
1141 Views

Danes so številne lakirnice sestavljene iz linij za predobdelavo izdelkov, ki se nato nadaljujejo v del, kjer se različni polizdelki in izdelki polakirajo oziroma pobarvajo. Temu postopku pravimo prašno barvanje in lakiranje aluminija in je nujno potreben za kakovostno in učinkovito površinsko zaščito kovinskih izdelkov pred korozijo. Gre za okolju prijazen postopek, saj prašni laki ne vsebujejo topil in so zato ekološko sprejemljivi.

S prašnim barvanjem lakiramo različne kovinske izdelke

Poleg ustvarjanja estetskih in dekorativnih učinkov kovinskih izdelkov, ki jih dosežemo s prašnim barvanjem, je le to nujno potrebno zato, da z ustrezno kemijsko obdelavo izdelek tudi zaščitimo pred korozijo.

Prašno barvanje se tako uporablja za lakiranje različnih kovinskih izdelkov, kot so na primer radiatorji, kovinsko pisarniško pohištvo, deli kmetijske mehanizacije, športni rekviziti in okviri koles, jeklene konstrukcije in pločevina, ter še marsikaj drugega.

Prašno barvanje, pri katerem zaščitimo pločevino

Predobdelava površine

Da je prašno barvanje pločevine dovolj kakovostno, je potrebno poskrbeti za primerno pripravo površine. Že pred samo predobdelavo je potrebo paziti, da je izdelek izdelan iz pločevine primerne kakovosti, kar pomeni, da površina ni rjava in jo je potrebno v tem primeru popolnoma odstraniti.

Pred postopkom prašnega barvanja je potrebno izdelke ali polizdelke razmastiti in oprati, ter jih temeljito posušiti, saj se bo barva le na ta način dobro oprijela površine. Zelo dober in učinkovit način predobdelave površine je tudi postopek peskanja.

Prašno barvanje je zasnovano na osnovi elektrostatike

Po končanem postopku predobdelave, sledi prašno barvanje. Izdelki in polizdelki nadaljujejo pot v lakirno kabino, kjer se s posebnimi avtomatiziranimi brizgalnimi pištolami nanese prašna barva po principu elektrostatike. To pomeni, da sta izdelek in prah naelektrena in, ker se naboja privlačita, se prah oprime izdelka in ne pade dol z njega.

V naslednji fazi je potrebno prašno barvo utrditi in tako se prašno barvanje nadaljuje v velikih žgalnih pečeh, kjer so izdelki izpostavljeni visokim temperaturam med 120 in 200°C. Zaradi visoke temperature se prašni delci stalijo oziroma utekočinijo in naredijo homogen sloj okoli izdelka, zato je le ta enakomerno pobarvan iz vseh strani.

Prednosti tovrstnega barvanja

Prašno barvanje je ekološko neoporečen postopek, ki se ponaša s številnimi prednostmi. Poleg tega, da prašne barve ne vsebujejo topil, nudijo tudi dobro odpornost na vse kemijske in mehanske vplive. Takšen način barvanja omogoča možnost hitre menjave barv, izmed katerih nam je na voljo veliko nians in struktur, ki ustrezajo prav vsaki estetski zahtevi.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar