E-objave

Objave iz vseh vetrov

Bosna in Hercegovina – srce Balkana

/
/
/
675 Views

Bosna in Hercegovina je država locirana v srcu Balkanskega polotoka in je nekdanja socialistična republika v okviru Jugoslavije (SFRJ). Meji na Hrvaško, Srbijo in na Črno goro, na svojem jugu pa ima izjemno kratko obalo (20 km ) ob Jadranskega morju. Glavno mesto te slikovite države je Sarajevo.

Je stičišče mnogih kultur in veroizpovedi – pravoslavne, katoliške, muslimanske… . Kulturološko in sveto-nazorsko je most med zahodom in vzhodom. Med  jugom in severom. Navdušuje s svojimi naravnimi lepotami, prijaznimi ljudmi, odlično in raznoliko kulinariko in prav takšno kulturo. Kot turistična destinacija je zanimiva tudi zaradi svoje cenovne sprejemljivosti. Projekcija Svetovne turistične organizacije predvideva, bo imela Bosna in Hercegovina v obdobju med 1995 in 2020 tretjo največjo stopnjo rasti turizma na svetu.

Sarajevo in Vučko

Če obiščete Bosno in Hercegovino, seveda ne morete mimo glavnega mesta Sarajevo. »Mesto heroj« je med letom 1992 in 1996 prestalo dolgotrajno obleganje in obstreljevanje Bosanskih Srbov. Polmilijonsko mesto je leta 1984 gostilo tudi zimsko olimpijado, »ko nas še ni bilo strah, če so smučarji z nami« (Lačni Franz), marsikdo pa se tudi še spominja legendarne uradne maskote Vučka.

Bosna in Hercegovina – srce Balkana

Najboljši čevapčiči

Če obiščete Sarajavo, seveda ne morete, da ne bi obiskali tudi njegov stari del in največjo znamenitost: Baščaršijo. Tu boste okusili, slišali in vonjali utrip Bosne in Balkana. Včasih je veljalo, da se v Baščaršiji pečejo najboljši čevapčiči. Tu si lahko ogledate tudi cerkvene arhitekturne znamenitosti: katoliško katedralo Srca Isusova, Begovo džamij, staro pravoslavno cerkev, sinagogo in mesto, kjer je Gavrilo Princip leta 1914 naredil atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Ko se počutite »zelo olimpijsko«

Kdor se navdušuje nad naravo mora obiskati izvir reke Bosna, ki je ravno na drugem koncu mesta kot Baščaršija. Najlepši razgled nad Sarajevom pa boste doživeli, če se povzpnete na goro Trebević, ki se dviguje neposredno nad mestom. Tu je med drugim tudi zapuščena bob steza, ki so jo zgradili za olimpijske igre 1984. Betonski skelet je kljub temu lepo ohranjen, tako da se lahko sprehodite ali odrolkate po njej in se pri tem počutite »zelo olimpijsko«.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar