E-objave

Objave iz vseh vetrov

Kvalitetno gnojilo za travo za enakomerno zelenico

/
/
/
576 Views

Za čudovito in enakomerno zelenico moramo pravilno skrbeti. Pomemben je natančen urnik gnojenja, saj tako uravnavamo pravilen pH zemlje in skrbimo za zdravje rastlin. Trati je potrebno dati v zimskem času tudi možnost počivanja, da lahko spomladi in poleti postane močna in gosta. Moč in gostoto nudijo specializirana gnojila za travo, ki travi dajejo vsa pomembna hranila.

Izboljšanje zdravja trate s pogostim gnojenjem

Zdravo in gosto travno rušo dosežemo s pogostim gnojenjem. Gnojenje bi moralo biti vsaj štiri do petkrat letno. V kolikor je to preveč naporno pa moramo gnojilo za travo uporabljati vsaj dvakrat letno. Najbolje je, da si napišemo podroben načrt za gnojenje in mu sledimo. Tako bodo rastline vedno preskrbljene z dovolj hranil.

Kdaj ne smemo uporabljati gnojila za travo?

Dodatno ne smemo gnojiti, če je zunaj suša, saj hranila za razkroj in delovanje potrebujejo vlago. Prebrati moramo navodila, koliko časa traja razkroj in kdaj neha hranilo delovati. Šele nato dodamo gnojilo za travo, saj ne želimo pregnojiti ali ožgati rastline. Travno rušo je potrebno pregledati tudi, da ne vsebuje polsti. Slednja preprečuje dostop hranil do korenin in povzroča ožig rastlin.

V kolikor nimamo časa za gnojenje petkrat letno, bomo gnojilo za travo uporabili vsaj pred poletjem in pred zimo.

Pregled tal pred gnojenjem

Pred začetkom dodajanja hranil moramo vedeti, kakšna je sestava zemlje in kakšen je optimalen pH. Samo tako bodo rastline pravilno dostopale do hranil. Zemlja ne sme biti prekisla ali preveč bazična. Z analizo zemlje ugotovimo, kaj ji manjka in kaj moramo dodati. Povečini je problem kislost zemlje, ki jo lahko postopoma odpravimo z apnom. V kolikor ugotovimo, da so tla preveč bazična, pa moramo dodati žveplo. Samo pravi pH dopušča sproščanje hranil do koreninskega sestava. Tako se gnojilo za travo raztopi in obogati zemljo.

Uporaba gnojil za travo glede na letne čase

V kolikor nimamo časa za gnojenje petkrat letno, bomo gnojilo za travo uporabili vsaj pred poletjem in pred zimo. Spomladi rastline nahranimo z gnojilom z visoko vsebnostjo dušika, pred zimo pa s hranili z manj dušika in z visoko vsebnostjo fosforja in kalija. Spomladanska hranila skrbijo za ozelenitev trate in pospešeno rast listov. Jesenska hranila pa pospešijo razvoj koreninskega sistema. Kalij jeseni poskrbi, da bodo rastline pripravljene ne razliko med vročino in mrazom. Poskrbi tudi za zaščito pred boleznimi. Ločimo med počasi topnimi in hitro topnimi gnojili v tekočem ali granularnem stanju. Počasi topne uporabljamo jeseni, hitro topne pa spomladi.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar